De-Matrasfabriek - NL matrassen - 25% voordeliger

20 mei

Een gezonde slaaphouding voorkomt klachten

Last van hoofdpijn of pijn in uw rug bij het opstaan? Klachten aan hoofd, nek en rug kunnen worden veroorzaakt door een slechte slaaphouding. Met de juiste ondersteuning van matras en kussen slaap je een stuk prettiger. Per houding moet je op verschillende dingen letten.

Rugligging

Voor een afzonderlijke ondersteuning van het hoofd is een kussen nodig. De dikte die nodig is, is afhankelijk van de kromming van je rug. Hoe krommer deze kromming is, hoe dikker het kussen moet zijn. Een te dik kussen brengt een knik in de wervelkolom teweeg. Ook een te hard kussen veroorzaakt een knik. Bovendien wordt dan een te grote drukkracht op het achterhoofd uitgeoefend. Het is het beste als het kussen vervormbaar is en zowel het achterhoofd als de nek ondersteunt.

Buikligging

In buikligging wordt de wervelkolom in de nek zwaar belast. Dit is het gevolg van de sterke draaiing van het hoofd naar links of rechts. Deze rotatie is nodig om vrij te kunnen ademen. Een slaaphouding met een gedraaid hoofd brengt vaak nek- en hoofdpijn teweeg. Om het slapen op de buik af te leren breng je op de slaapkleding aan de voorzijde dikke drukknopen of een klein balletje in een zakje aan. Dit veroorzaakt veel ongemak als je toch op je buik gaat liggen. Daardoor ga je vanzelf weer op je zij of rug liggen.

Zijligging

Het hoofd en de halswervelkolom mogen niet te veel afhangen. In zijligging kan dit het geval zijn als de schouders relatief breed zijn. Om dit te vermijden moet het hoofdkussen de nek en het hoofd zo ondersteunen dat de zijwaartse afbuiging beperkt blijft. De wervelkolom mag tussen de schouders en het bekken niet doorhangen. Dit kan voorkomen bij een smalle taille en relatief brede schouders en bekken. Het doorhangen van het laagste deel van de borst en lendenwervelkolom kan pijn veroorzaken. Bij personen met een wespentaille dienen de matras en matrasdrager ter hoogte van de schouders, het bekken en de dijbenen dieper in te veren. Hoe groter de lokale inzakking is, des te beter de wervelkolom horizontaal blijft.

12 mei

Slaapritme en het effect op je nachtrust.

Slaapritme

Van de gezonde volwassenen die niet aan een slaapstoornis lijden, slaapt één op de vijf minder dan zes uur per nacht, de kortslapers. Negen op de tien mensen zijn langslapers en slapen negen uur of meer. Eén op de vijfentwintig slaapt minder dan vijf of meer dan tien uur per nacht. Ons slaapritme wordt bepaald door licht en donker. Het ritme hangt niet alleen af van dag en nacht maar verschilt ook van persoon tot persoon. Als we onze biologische klok negeren, en bijvoorbeeld te weinig of op een ongebruikelijk tijdstip slapen, dan kan het lichaam zich herstellen door de volgende nachten dieper te slapen. Wanneer we vaker onregelmatig slapen kan dat een probleem worden; het lichaam kan zich dan niet herstellen. Hoe belangrijk slaap is, kan iedereen dagelijks aan den lijve ondervinden. Als je een nacht slecht hebt geslapen, is dat vaak direct te merken. Je kunt dan last hebben van klachten als concentratieproblemen en vermoeidheid. Een paar nachten slecht slapen is geen probleem, meestal verdwijnen de klachten na een paar dagen goed doorslapen. Veel mensen liggen echter wakker van de gedachte dat ze misschien wéér een nacht niet kunnen slapen. Om goed en lekker te kunnen slapen zijn veel factoren belangrijk. Lichamelijk en geestelijk lekker in je vel zitten en een behaaglijke slaapomgeving zijn essentieel.

 

Regelmatig ritme

Probeer je slaap-/waakritme zo regelmatig mogelijk te houden, zodat je lichaam weet wanneer het tijd is om te gaan slapen.

 • Slaap niet te lang uit in het weekend en haal vooral overdag geen slaap in.
 • Hoe actiever je overdag bent, hoe dieper je ’s nachts slaapt. Zorg dat je overdag dus voldoende actief bent.
 • Bouw de dag af. Ga ’s avonds laat niet meer actief sporten, maar doe dingen die minder inspanning kosten. Hou een slaapdagboek bij: hoe laat slaap je in, hoe lang heb je geslapen, hoe voelde je je ’s ochtends? Kijk of er een relatie bestaat met een bepaalde gedachte of handeling. Misschien kun je daar iets veranderen.
 • Een vast ritueel voor het naar bed gaan, bevordert het inslapen.
 • Vermijd geestelijke of lichamelijke inspanning. Televisiekijken is ook inspannend.
 • Ga pas slapen als je je moe voelt. Sta op als je na twintig tot dertig minuten nog niet slaapt en doe iets ontspannend. Zo nodig herhalen.
 • Er zijn tegenwoordig ook app’s voor de smart phone die je actief helpen bij het verkrijgen van een goed en regelmatig slaapritme.
03 mei

Lekker slapen begint bij een goed matras.

Het menselijk lichaam is nu eenmaal niet een recht object. Dit betekent dat een goede ondersteuning op de juiste plaatsen essentieel is tijdens het slapen. Als je kiest voor een slaapsysteem op maat, dan moet je echter rekening houden met een aantal zaken waarop hieronder verder wordt ingegaan. Maar bovenal moet je jezelf afvragen wat voor soort slaper je eigenlijk bent. Want dat bepaalt uiteindelijk de juiste keuze. Denk hierbij onder meer aan lengte, gewicht, mate van transpireren, temperatuur en of je al dan niet allergisch bent. En daarnaast: waar slaap je nu op? Bevalt dat of juist niet? Sta je ’s ochtends op met pijn in je onderrug dan dien je bijna altijd op zoek te gaan naar een nieuw matras en wellicht een bijbehorende bedbodem.

27 apr

Beste advies en tips van De-Matrasfabriek voor een gezonde nachtrust.

Als je problemen hebt met in slaap komen of doorslapen, dan kan dat met een heleboel factoren te maken hebben. Tijd om het structureel aan te pakken dus! Volg de volgende richtlijnen en pas je leefstijl aan voor een betere nachtrust. Soms worden slaapproblemen volledig veroorzaakt door de omgeving. Niemand zal lekker slapen wanneer er veel herrie is of wanneer het te warm is. Maar ook je eigen gedrag kan de diepte van je slaap flink beïnvloeden.

Een prettige slaapomgeving is een goed begin:

 • Zorg voor een goed matras en een hoofdkussen dat nek en schouders ondersteunt.
 • De slaapkamer moet voldoende donker en stil zijn.
 • Open het raam voor frisse lucht en rook er niet.
 • Draai de wekker zo dat je er niet steeds op kunt kijken.
 • Het is niet de bedoeling dat je in je slaapkamer veel andere dingen doet dan slapen. Seks is prima, dit brengt ook ontspanning. Maar activiteiten als tv-kijken horen niet thuis in de slaapkamer, ook al val je er regelmatig mee in slaap.
 • Als je lang ligt te woelen, sta dan even op om iets anders te doen. Ga lezen of doe iets anders waar je moe van wordt. Zo blijft je bed een ding om in te slapen en niet een ding om in wakker te liggen.
 • Probeer eens Mindfullness om mee in slaap te vallen.
05 apr

Het belang van een goed hoofdkussen

 

 

Steun en comfort zijn belangrijk bij het kiezen van een goed hoofdkussen, maar veel hangt af van de persoonlijke voorkeur; het moet gewoon lekker liggen. In elk geval is het verhaal dat slapen zonder kussen gezonder is niet waar: rug- en nekwervels moeten op één lijn liggen en daarvoor is de steun van een hoofdkussen nodig. Zo kunnen de spieren ontspannen.

Naast de traditionele kussens zijn er neksteunkussens. Deze hebben een schuin oplopende rand waardoor de nek extra wordt ondersteund, soms zijn ze in hoogte instelbaar. Op de meeste tweepersoonsbedden liggen twee dezelfde kussens, maar misschien slapen de partners wel beter op twee verschillende kussens. Want schouderbreedte, slaaphouding en lichaamsgewicht verschillen vaak.

Bij iemand die op zijn rug of buik slaapt, is de ruimte tussen nekwervels en bed geringer dan bij een zijslaper; dus de laatste ligt waarschijnlijk liever op een wat dikker kussen. Ook het matras speelt een rol: op een traagschuim matras, dat zich naar het lichaam vormt, is een dunner kussen nodig dan op bijvoorbeeld een binnenvering- of pocketveringmatras.

Veel kussens hebben een rits. Door er een beetje vulling uit te halen of aan toe te voegen wordt de gewenste dikte verkregen. Ook als het kussen na verloop van tijd slinkt, kan het op die manier weer worden bijgevuld.

Zijslapers die wakker worden met oorpijn liggen mogelijk op een te hard kussen. De vulling, die eigenlijk soepel hoort te zijn, is dan ‘geplet’. Want elke nacht draagt een hoofdkussen ongeveer 4,2 kilo hoofd. Daardoor wordt de vulling samengedrukt en gekneed, dat beïnvloedt de levensduur.

Ook de mate waarin een kussen vochtig wordt is van belang: per jaar verliest een mensenlichaam ongeveer tweeënhalve emmer vocht in bed. Koop daarom een molton hoes voor het kussen, als bescherming tegen transpiratie, mondvocht, uitademing en traanvocht. Elke ochtend het kussen opschudden om de vochtige lucht vrij te laten en het kussen omdraaien als je toevallig toch even wakker wordt, verlengen de levensduur eveneens.

In een machinewas van 60 graden of hoger legt de bron van veel allergische klachten, de huisstofmijt, het loodje. Deze beestjes houden van vocht en warmte en ze voeden zich met huidschilfers. Let daarom op of het tijk van het kussen uit dicht geweven materiaal bestaat, zodat die schilfers niet gemakkelijk kunnen binnendringen.

Gebruik verder bij alle kussenwasjes een vloeibaar wasmiddel, dat verspreidt zich beter in de vulling. Na drie tot vijf jaar zijn de meeste kussens aan vervanging toe.